Dan Radio Beograda

utorak, 01. okt 2013, 11:03 -> 21:23

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, danas obeležava ulazak u 90. godinu postojanja.
Danas je Dan Radio Beograda, najstarijeg elektronskog medija na Balkanu, koji ove godine obeležava ulazak u 90. godinu postojanja.
"Emitovanje programa Radio Beograda počelo je 1. oktobra 1924. godine i slušaoci koji su program pratili preko slušalica, tada su plaćali pretplatu za razliku od sadašnjeg vremena", rekao je glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda Đorđe Vlajić na nedavnoj konferenciji za novinare održanoj u toj medijskoj kući.
Program je prve dve godine emitovan utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.45 iz studija u zgradi Prve hrvatske štedionice u Knez Mihailovoj 42, a signal je emitovan iz stanice u Rakovici, na Makišu kod Save.
Program Radio Beograda na početku se sastojao od vesti koje su pisali novinariPolitike i Dnevnih novosti, berzanskih izveštaja i muzičkog dela koji je pripremala ekipa Beogradske opere, a 1929. godine počelo je svakodnevno emitovanje programa.
Među urednicima Radio Beograda proteklih decenija bili su i Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica.
Petominutna emisija Radio Beograda "Srpski na srpskom" postala je deo nastavnog programa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Povodom godišnjice tog radija krenuo je novi noćni program Radio Beograda 1. Reč je o sedam novih četvorosatnih emisija noćnog programa, od pet minuta posle ponoći do četiri ujutro.
Noćni program Radio Beograda 1 ima i novu špicu koja je posle 35 godina zamenila kompoziciju Zlatka Manojlovića "Jednoj ženi".
Autor nove špice je urednik u muzičkoj redakciji Radio Beograda 1 Dragomir Stanojević.

Izvor: RTS

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!

RADIO ANTENA BOR