Šta je o(p)stalo nakon privatizacije medija

Skoro polovina od 37 medija koji nisu privatizovani biće ugašena. Ostali mediji za koje nije bilo zainteresovanih kupaca čekaju rešenje o besplatnim udelima, odnosno akcijama, i smišljaju kako da nastave rad.

Od 73 medija koja su bili u vlasništvu lokalnih samouprava i države, 36 je privatizovano. Medijima koji nisu prodati uglavnom sledi gašenje. Dva medija su promenila delatnost, Radio Ćičevac i Radio Paraćin. Petnaest medija je ugašeno zato što niko nije imao pravo na besplatne udele ili zato što je vrednost njihovog kapitala bila manja od dugovanja.

Šansu za opstanak kroz deobu besplatnih udela, odnosno akcija, ima sedamnaest preduzeća koji su podneli zahtev Ministarstvu privrede (odnosno Agenciji za privatizaciju). Do danas, rešenja o besplatnim udelima dobili su Reč radnika iz Aleksinca, JP TV Smederevo, JP Radio Bujanovac, JP Informativni centar Odžaci, Informativni centar Tutin, Informativno javno preduzeće Preševo i JP Štampa, radio i film Bor rečeno je UNS-u u Ministarstvu privrede.

Jedini udeličar „Reči radnika“ iz Aleksinca Ljubiša Dinić kaže za UNS da je još uvek u fazi preuzimanja medija. „Imamo tradiciju dugu 50 godina, bilo bi šteta da se „Reč naroda“ ugasila. Nismo imali dugovanja, svi radnici su uzeli otpremnine. Jedino je opština bila nekooperativna kada je u pitanju obezbeđivanje dokumentacije za prenos kapitala bez naknade. Ipak, ja sebe ne vidim kao gazdu nego kao novinara,prvenstveno. Tako da ću „Reč radnika“ verovatno prodati“, kaže Dinić.

Ostalih deset mediji čekaju rešenja. Najveći broj zainteresovanih je u Dnevnik AD Novi Sad gde je 563 novinara i medijskih radnika podnelo zahtev za besplatne udele. Opstrukcije oko prenosa besplatnih udela bilo je u Radio Zrenjaninu, RTV Kovačica i RTV Ćupriji. Poseban slučaj je RTV Vranje koja vodi upravni spor protiv Agenije za privatizaciju i dok se ovaj postupak ne završi Ministarstvo privrede neće da izda rešenje o prenosu celokupnog kapitala bez naknade novinarima i medijskim radnicima ovog regionalnog medija.

Neizvesna je sudbina Radio Sečnja, TV Ljiga, Radio Požarevca i Radio Leskovca. Njima je po zakonu predviđnjna likvidacija. Međutim, zaposleni ovih medija rešenje traže u pregovorima sa opštinom kako bi sa opremom koja pripada lokalnoj samoupravi nastavili da rade ali kao mediji civilnog društva posle likvidacije starih preduzeća.

Do kraja nedelje mogao bi da se desi i prvi raskid privatizacije. Naime, kako UNS saznaje u Ministarstvu privrede zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od strane kupca radija Pruge Mirjane Krstić privatizacija ovog medija bi mogla biti raskinuta.

Da podsetimo, u privatizaciji medija otpremnine je uzelo, dakle bez posla je ostalo, oko 1000 novinara i medijskih radnika.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

RADIO ANTENA BOR

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!