Ugašena Radio Subotica

Radio Subotica bio je najslušaniji i najstariji gradski radio u Srbiji koji je od 1999. godine svakodnevno emitirao trosatni program na hrvatskome jeziku, te je Hrvatima bio prozor u svijet preko kojega su se mogli informirati o svim događanjima iz svih područja

Srbija je ugasila Radio Suboticu - jedini radio koji je svakodnevno emitirao program na hrvatskom jeziku.
Radio Subotica bio je najslušaniji i najstariji gradski radio u Srbiji koji je od 1999. godine svakodnevno emitirao trosatni program na hrvatskome jeziku, te je Hrvatima bio prozor u svijet preko kojega su se mogli informirati o svim događanjima iz svih područja. Privatizacija medija u Srbiji već je rezultirala gašenjem desetaka radijskih i televizijskih programa na jezicima nacionalnih manjina, a gašenje Radio Subotice predstavlja ogromni gubitak za prava Hrvata u Vojvodini.
- Ovo je najteži udarac kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji za posljednjih 15 godina. Izgubili smo informativno i kadrovski najbogatiji i najsnažniji elektronički medij. Prestat će postojati 90 posto onoga što se na planu informiranja u hrvatskoj zajednici produciralo tijekom jednog dana“, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poslije razgovora s bivšom urednicom hrvatskog uredništva, prenosi direktno.hr.
Nestanak programa na hrvatskom jeziku iz radijskog etera samo je jedan od problema s kojima se Hrvati u Vojvodini svakodnevno suočavaju. Suočeni s trajnom diskriminacijom, Hrvata je danas u Vojvodini duplo manje negoli 1990.
Izloženi su svakodnevnim pokušajima zatiranja njihova hrvatskog identiteta. Hrvati u Vojvodini imaju problem pri dobivanju hrvatskog državljanstva, podzastupljeni su u tijelima državne uprave, zahtjevi za povrat oduzetih domova i imovine konstantno se odbijaju, hrvatska su djeca u školi diskriminirana ako požele pohađati satove vjeronauka, a država ne izdvaja novac za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku.
(Laudato.hr.)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!

RADIO ANTENA BOR