RTV Vranje: Odbrana i poslednji dani

Lokalne vesti - Petak 18.12.2015 - 15:30
RTV Vranje i ovog petka emituje svoj program, iako po zakonu na to više nema pravo.

Naime, dozvola koju je ovaj medij dobio za emitovanje programa od REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije) istekla je učetvrtak, 17. decembra, i bez obzira na sve, RTV Vranje u ovom času emituje nelegalan program.

Zakon je za ovakvo ponašanje predvideo oštre kazne - za neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, po članu 353 predviđena je novačana ili kazna do dve godine zatvora, a po zakonu o o elektronskim komunikacijama, član 107, kazna je od dva do tri miliona dinara, za privedni prestup, a zaodgovorno lice od 150 do 200.000 dinara.

No, bez obzira na to, RTV emituje program, a predstavnik akcionara RTV-a, doskorašnji direktor Zoran Veličković kaže da su stvari i dalje pod kontrolom.

- Dozvole se produžavaju automatski, i mi smo regularno, još 29. maja, REM-u poslali zahtev za produženje.

Do danas, nema odgovora. Koliko juče tražili smo i objašnjenje kako dalje da radimo, ali, ni po tom pitanju nema odgovora od REM-a. Kad donesu odluku, mi ćemo je ispoštovati - kaže Veličković.

Sve i da je ovakav stav tačan, RTV danas emituje program bez dozvole, znači nelegalno, svejedno da li je kriv REM, Vlada, Agencija, ili bilo ko drugi.

Očigledno svesni te situacije, u RTV-u i UNS-u odlučili su da se obrate javnosti, ali u Beogradu, i tom prilikom najavili radikalne proteste ako do petkaministarstvo kulture ne nađe rešenje za RTV Vranje.

Kako prenosi Politika, u beogradskom Pres centru bilo je toliko napeto da aktuelni v.d. direktorNinoslav Smiljković nije mogao ni da govori, pa je umesto njega situaciju opisao Petar Jeremić iz UNS-a.

Suština problema je da su radnici RTV--a, zbog sukoba raznih zakona, dobili samo 33 odsto vlasništva nad svojim medijem, a da je ostatak pripisan državi, tačnije Agenciji za privatizaciju. (vidi okvir).

I sad, ili da država prizna pravo radnicima na akcije, ili da se sačeka odluka Upravnog suda po tužbi koju je RTV Vranje pokrenula protiv Agencije za privatizaciju, ili da Skupština Srbije da autentično tumačenje zakona.

Ali, za sve to treba vremena, a njega nema - u ovom lavirintu administracije RTV-u je istekla dozvola i ovaj medij ne može da dobije novu, jer nema rešen pravni status. Znači, nelegalno emituje program.

Politika koju Veličković vodi stalno je na ivici žileta, i čini se da će ovoga puta neko zbog toga morati da odgovara. Mada, ovo je Srbija, i ništa nije izvesno.

Veličković je na toj konferenciji u Beogradu rekao da zaposleni sve više imaju razloga da sumnjaju da se sa njima neko poigrava iz političkih razloga.

– Komisija za projektno finansiranje medija dobila je informaciju da mi ne možemo da učestvujemo na konkursu za raspodelu novca jer RTV Vranje ide u likvidaciju.

Kasnije smo se zbog toga žalili, ali smo se istovremeno zapitali da li se to sprema scenario po kojem će nas odvesti u likvidaciju, a onda nam pronaći kupca – istakao je Veličković.

I sad će to tako da ide, traljavo i kilavo, do daljeg.A dokle, to u ovom času zaista niko pojma nema.

Saša Stojković

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN BRESNICA