Gasi se Radio Kikinda

KIKINDA - Posle 24 godine rada, program Radio Kikinda, najstarijeg lokalnog elektronskog medija na severu Banat, biće ugašen. Malo severnije, u Novom Kneževcu, Javno preduzeće Centar za informisanje dobilo je novog valsnika, ali više nema ni jednog zaposlenog, niti se novi vlasnik ikada pojavio da vidi šta je kupio za samo 480 evra.

Lako je privatizacija medija u Srbiji završena 31. oktobra, do sada je samo 34 od 73 medija dobilo nove vlasnike. Čak, 21 medij čeka da bude privatizovan prenosom kapitala zaposlenima bez naknade, 14 će biti ugašeno, dok će četiri medija promeniti delatnost.


Nakon kašnjenja u predaji dokumentacije za ulazak u krug onih medija koji će biti u prilici da potraže novog vlasnika i činjenice da se u predviđenom roku niko od zainteresovanih sadašnjih i bivših zaposlenih nije javio za upis besplatnih akcija, odbornici kikindskopg lokalnog parlamenta trebalo bi samo pravno-formalno da odluče o brisanju Radio Kikinde iz Registra javnih glasila

"Pošto nema zainteresovanih, a mi nemamo mogućnosti da se sami finansiramo, osnivaču je predloženo brisanje iz Registra javnih glasila. Novom sistematizacoijom svi zaposleni upućeni su na prinusni podmor, a kod Ministartsva za rad i zapošljavanje konkurisali smo za sredstva namenjena isplati otpremnina. Očekujemo da u skorijem prediodu to bude i završeno", kaže direktor ICK – Radio Kikinde Siniša Boškov.

U proteklih šest meseci desetoro zaposlenih u Radio Kikindi radili su bez plata, a dodatni problem predstavalja činjenica da porezi i doprinosi takođe nisu uplaćeni.

"Očigledno da Zakon o privatizaciji medija nije imao u vidu jednu vrlo važnu činjenic, a to je – šta će biti sa velikim brojem zaposlenih, sa ljudima koji ovaj posao vole i rade ga od srca", ukazuje novinarka Radio Kikinde Dragana Starčević.

Ono što je, nažalost sigurno je činjenica da će nakon 24 godine rada, program Radio Kikinde, lokalnog javnog serisa biti ugašen.

"Ako čitavu ovu situaciju gledamo sa ljudske, emotivne strane , zaista nije lako. Pre svega, Radio Kikinda je bila brend našeg grada, najstariji elektronski medij na severu Banata, koji je sve ovo vreme građanima omogućavao da čuju pravovreme, relevantne, važne informacije. Kao lokalni javni servis, Radio Kikinda je bila važan medij", dodala je Dragana Starčević.

Za razliku od Radio Kikinde, novokneževačko Javno preduzeće Centar za informisanje dobilo je novog valsnika. Od početnih 235 evra, kruševački biznismen Radoica Milosavljević kupio je novokneževački CINK za samo 480 evra.

U međuvremenu, sedmoro radnika CINK-a uzelo je otpremnine koje je obezbedilo resorno ministarstvo, pa je taj medij ostao bez i jednog radnika. U opštini Novi Knerževac kažu da se novi vlasnik nikada nije ni pojavio da vidi šta je kupio za skromnih 480 evra. I to su, između ostalih, rezultati privatizacije medija u Srbiji.
Izvor: http://www.rtv.rs

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

RADIO ANTENA BOR

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!