50 ГОДИНА ТРЕЋЕГ ПРОГРАМА РАДИО БЕОГРАДА

У уторак, 10. новембра 2015. навршава се педесет година постојања Трећег програма Радио Београда, јединственог медија на овим просторима који је у потпуности посвећен теоријском и критичком мишљењу и врхунској уметничкој музици савременог тренутка.

Покренут 1965, као један од првих радијских програма ове врсте у Европи – непуне две деценије после пионирског Трећег програма радија ББЦ (1946), тј. у „другом таласу”, одмах након француског (Франце Цултуре, у децембру 1963) и западнонемачког радија (WДР 3, у априлу 1964) – Трећи програм РБ емитован је у почетку три пута недељно, у вечерњем термину од 21.00 до 24.00х, да би се веома брзо, већ од јануара 1966, прешло на свакодневно тросатно емитовање. После релативно кратког формативног раздобља започела је, крајем 1969, друга фаза у развоју Програма, у којој је емитовање проширено на четири сата дневно (20.00–24.00 х). Управо у том, данас се слободно може рећи „класичном” периоду, Трећи програм је у научној и уметничкој јавности израстао у препознатљивог и респектабилног актера у процесу рецепције и афирмисања савременог научно-филозофског, културног и уметничког стваралаштва. Коначно, у трећој фази, започетој 2002. године, програм је проширен на девет сати емитовања дневно, тако да се данас може слушати од 20.00 до 5.00 на ФМ таласима које дели с Другим програмом Радио Београда.

У шесту деценију Трећи програм РБ ући ће с новом програмском шемом, у којој се као основне карактеристике истичу чвршћа и прецизнија профилација музичких и говорних емисија, прегледнија „бела шема”, осавремењена и слушљивија диференцијација музичких и говорних садржаја по блоковима, релаксиранији програм у дане викенда, у којима, изузев радио-драме, неће бити говорних емисија, као и инкорпорација великог дела досадашњег музичког викенд-програма „Стереорама” у термине и на таласе Трећег програма. (Викенд-програм „Стереорама” већ неколико година организационо припада Трећем програму, али се до сада емитовао на таласима РБ 202 и већ неко време се могао слушати само у унутрашњости Србије.) Тако ће убудуће, радним данима, програм бити подељен у три релативно самостална сегмента: вечерњи програм од 20.00 до 24.00х биће форматиран према раније поменутом „класичном” обрасцу који баштинимо из властите традиције, тј. комбиноваће блокове говорних и музичких емисија с „тврђим” и захтевнијим садржајима, као и ауторским профилисаним одабраним темама; потом ће се до једног сата после поноћи на програму свакодневно емитовати блок „Стереораме”, окренут класичној музици, архивским оперским снимцима и мејнстрим џезу, док је термин од 1.00 до 5.00х наредног дана, као и до сада, резервисан за „мекши”, жанровски разноврсан блок уметничке музике под називом „Ноћне променаде”.

Редакција програма, као и руководство Радио Београда и РТС с оптимизмом очекују да ће веома брзо, упркос изузетно неповољној материјално-финансијској ситуацији, кадровским и другим проблемима у којима се наша кућа налази, као и општој друштвеној клими која, на први поглед, у најмању руку није наклоњена елитној култури, уметности, науци и критичком мишљењу, Трећи програм стећи поклонике и поштоваоце и међу новим генерацијама слушалаца. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN BRESNICA