NORVEŠKA PRVA ZEMLJA KOJA GASI FM RADIO

Norveška će biti prva zemlja koja će ugasiti FM radio, i to već 2017. godine, najavljeno je iz njihovog ministarstva kulture. Kako piše norveški portal Radio.no, potpuno prebacivanje sa FM radija na digitalni počeće za dve godine, a iako će slušaocima biti omogućen raznovrsniji radijski sadržaj ova novost deluje tužno jer će se doći kraj čitavoj eri radija kakvog poznajemo.


Digitalni radio (Digital Audio Broadcasting - DAB) u Norveškoj već ima 22 kanala, dok je FM trenutno spao na svega pet, a anketa koju je sproveo Gallup pokazuje da 56 odsto norveških slušaoca svaki dan koristi digitalni radio. "Ovo je veoma važan dan za sve koji vole radio. Odluka ministarstva dozvoljava nam da se usredsredimo na ono što je važno, stvaranje visokokvalitetnog radijskog sadržaja za naše slušaoce", rekao je šef Norveškog udruženja odašiljača Thor Gjermund Eriksen.
FM radio je patentiran 1933. godine, ali njegovi dani se očigledno bliže kraju. Prema studiji iz 2012. godine više od 90 odsto Amerikanaca još uvijek je slušalo AM/FM radio bar jednom nedeljno, ali sve više i više ljudi svake godine napušta analogni radio i svoje omiljene stanice sluša preko interneta.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

RADIO ANTENA BOR

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!