Radio Beograd spreman za digitalizaciju

subota, 20. dec 2014, 22:34 -> 22:59

Digitalizacija radija se izvršava sporije od digitalizacije televizije. Prema državnoj strategiji predviđeno je da se u Srbiji radio digitalizuje 2016. godine. Međutim, od toga se odustalo, delimično i iz finansijskih razloga. Sa druge strane su zagovornici mišljenja da je isplativije što pre početi digitalizaciju.

U velikoj Britaniji 93 odsto građana ima pokrivenost digitalnim radio signalom DAB standarda. To, između ostalog znači da slušaoci radija u kolima trenutno dobijaju informacije na kom putu u njihovoj blizini je zastoj u saobraćaju. I radio Beograd je spreman da slušaocima pruži ovakve informacije i to ciljano tako da recimo one u Surdulici ne opterećuje informacima koje su važne slušaocima u Batajnici. Kad takve informacije stižu preko programa obično ste već usred saobraćajne gužve. Radio je spreman ali su predajnici u lošem stanju.

Sa 210 predajnika moguće je digitalizovati radio. U Radio Beogradu upozoravaju da su u Evropi daleko odmakli sa diogitalizacijom.

Zorana Bojičić, tehnički direktor "Radio Beograda" izrazila je neophodnost ulaganja u radijsku mrežu a da je na RTS-u da odluči da li da se ulaže samo u analogne FM ili će se investirati sredstva i u DAB standard.

"Čipovi za prijem digitalnog signala već se nalaze u mobilnim telefonima, "pametnim" telefonima. U Srbiji imamo preko dva miliona korisnika sa tim uređajima. To su naši potencijalni slušaoci koji bi pratili digitalni radio bez ikakvog dodatnog ulaganja. Ako se već ulažu sredstva u mreže, mislim da za DAB ne treba više čekati", dodala je Zorana Bojičić.

U ministarstvu trgovine i telekomunikacija smatraju da treba sačekati sa digitalizacijom radija dok se ne razviju savremeniji standardi. Onaj koji se sada najviše primenjuje je star više od 20 godina. Očekuje se da novi standard pruži više usluga pa i video na zahtev.

"Realno je da očekujemo da će se uvoditi novi standard jer već pet, šest godina neki od instituta pa i sam EBU je radio eksperiment sa hibridnim radijom gde se mogao videti neki skromni video", istakla je Irini Reljin iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

U istraživanja vezana za prenos video materijala radijskim signalima investiraju i velike auto-kuće.

Analogni signal se neće gasiti kao kod televizije, tako da to neće biti problem za slušaoce. Međutim, slušaoci žele povećanje pokrivenosti dobrim signalom i to je jedan od argumenata onih koji se zalažu da se ne odlaže digitalizacija radija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!

RADIO ANTENA BOR