RDC zbog duga isključio signal za sedam radio stanica i tri televizije

Objavljeno: Petak, 20 Decembar, 2013 - 12:43 Izmjena: 16:05 Izvor: CdM

Radio difuzni centar isključio je predajnike Radija Antena M zbog duga od blizu 20.000 eura. Od danas radio se može slušati jedno preko internet i mobilnih aplikacija. Zbog nagomilanog duga za usluge emitovanja signala preko predajnika RDC isključeni su i televizijske stanice Korona, MBC i Panorama i još šest radio stanica - TDI (bivši Montena radio), Panorama, Skadar Lejk, Skala, Korona i Jadran.

“Dug postoji, a isključenje je urađeno u skladu sa propisima. Nikome se nećemo žaliti, ni Vladi, ni stranim ambasadama, ni međunarodnim organizacijama. Niti ćemo ikoga moliti da nam oprosti dug ili opet uključi signal. Takvo ponašanje ne bi bilo u skladu sa principima Antene M. Pokušaćemo da sami riješimo problem”, navodi se u saopštenju koje potpisuju direktor radija Miško Strugar i urednikDarko Šuković.

Strugar je objasio da Radio Antena M nema novca jer nije abonent ni Vlade Crne Gore, ni bilo koje političke stranke.

"Ali ni Brisela, Berlina, Londona ili Vašingtona, odnosno njihovih diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori. Ne pada nam na pamet da pišemo bilo kome van CG, niti da paznju usmjeravamo prema onima koji duguju preko 100.000 nijesu ugašeni", istakao je on.

U saopštenju Strugara i Šukovića se ističe da je gašenje signala Antene M neizbježna posljedica anomalija na medijskoj sceni Crne Gore.

Cijene usluga RDC za Radio Antena M, dodaju Šuković i Strugar, neizdrživo su visoke i nelogične u odnosu na obaveze koje plaćaju televizije.

“Marketinški kolač prepolovljen je u odnosu na 2008., a preko 95 odsto pripada tv stanicama, dok radiju ide jedva jedan odsto! Zakon poznaje Fond za podršku medijima, ali ga u praksi nema. Zato u Crnoj Gori nije održiva radio stanica sa ozbiljnom produkcijom. Antena M je glasilo sa više međunarodnih priznanja nego svi ostali mediji u Crnoj Gori. Naš program je po svom karakteru javnoservisni, barem koliko i onih glasila koja su to zvanično”, stoji u saopštenju.

Antena M danas je, navodi se u saopštenju, žrtva svoje bogate i dobre produkcije.

“U taj rizik smo, međutim, ušli svjesno, odavno izgubivši iluzije da bi to neko u našoj državi ili, recimo, Delegaciji EU mogao da prepozna i podrži. Tako radimo zbog svoje savjesti i zbog naših slušalaca. Dok traje Antena M, na ovim frekvencijama slušaćete tačne informacije, stručne analize, dobru muziku, suptilan humor. Onih drugačijih je i bez nas više nego dovoljno. Takvima ovakav ambijent sasvim odgovara”, ističe se u saopštenju Strugara i Šukovića.

Oni podsjećaju da je Radio Antena M, od početka emitovanja programa 1994, bilo jedino antiratno, suverenističko crnogorsko glasilo.

“Danas, gotovo jednako usamljeni, ukazujemo da je medijska scena Crne Gore postala blato, na kojem ozbiljno novinarstvo teško opstaje! U uređenoj državi neko bi morao da brine i o vrijednostima što ih mediji nameću društvu. Ne zbog Antene M, nego zbog mentalnog zdravlja nacije. Bez ustezanja kažemo da je Antena M dala Crnoj Gori stostruko više, nego Crna Gora Anteni M. I da bi, u poštenom vrednovanju kvaliteta programa, npr. Delegacija EU u nama morala da vidi prvog partnera. I država i Brisel, očigledno, imaju neke druge kriterije, koje je teško povezati sa njihovim deklarativnim zalaganjem za pošteno novinarstvo”, dodaje se u saopštenju.

Direktor radija Miško Strugar napomenuo je da Antena M ne bi došla u ovu situaciju da je moguće svakog dana prodati 1.400 sekundi (ili - sedamdeset 20-sekundnih reklama svakog dana) samo da bi platili obaveze prema RDC-u.

"Ili, na mjesečnom nivou, treba prodati 43.400 sekundi, odnosno 2.170 emitovanja 20-sekundnih reklama. Samo za obaveze prema RDC-u. Naravno, nakon toga treba zaraditi za izmirenje obaveza prema Agenciji za elektronske medije, za produkciju programa, zarade zaposlenih, održavanje opreme, struju, internet, telefon", naglasio je on.

U Radiju Antena M traže samo fer uslove za medijsku utakmicu.

“Za takvu ponudu, zasad, zainteresovani su samo naši slušaoci. Vjerujem, sasvim dovoljno, ne samo da opstanemo, nego da budemo još bolji”, zaključeno je u saopštenju.

Skala radio: Pravila nijesu za sve ista

Komercijalnih radio emitera u Crnoj Gori ima 38, komercijalnih TV emitera 19, lokalnih radio emitera 14, lokalnih TV emitera tri, TV Crne Gore sa tri programa i dva programa Radio Crne Gore.

Ukupno je 76 emitera koji emituju 79 programa.

Na sajtu Radio difuznog centra stoji da su blagovremenim izmirenjem svoje obaveze za oktobar 2013. godine i popust od 20 odsto iskoristili TV Vijesti – Podgorica, TV Boin – Tuzi, Radio Delfin – Herceg Novi, Drugačija radio stanica DRS – Podgorica, Star FM – Cetinje, Radio F – Bar, Radio Jupok – Rožaje, Radio North Sky– Bijelo Polje, Radio 083– Nikšić, Radio Andrijevica, Radio Kotor, Radio Tivat. Njima predajnici neće biti isključeni.

Kako Skala radio saznaje, obaviješteno je 10 emitera (sedam radio i tri TV emitera) da će danas i sjutra biti isključeni. A ako uplate jednu ratu, onda do januara.

Na osnovno pitanje ko i koliko duguje Radio difuznom centru, nema odgovora još uvijek. Skala radio je poslao dopis i zatražio informaciju ko je dužan i ko je dužan od lokalnih emitera kojima neće biti isključeni predajnici.

“To će reći da pravila za sve nijesu ista, što je nedopustivo kada su u pitanju Evropski standardi”, prenosi Skala radio.

Skala radio saznaje da TV Vijesti duguje nešto manje od 200.000 eura, ali je platio jednu ratu i sad je jedno vrijeme mirna.

TV Crne Gore duguje milionske iznose i, nikome ništa. Skala radio duguje oko 7.500 eura ili nešto malo više i biće isključen.

“Problem ovakvog odnosa prema elektronskim medijima u Crnoj Gori napravili su, prvenstveno svojim ne činjenjem i lošom uzajamnom komunikacijom sami mediji. Moguće zbog nekih sitnijih privilegija ili obećanja, moguće zbog straha od strašne aždaje koja guta i prži sve pred sobom, pognu glavu i zabiju je iza sopstvenog tijela i trkom na šalter da od ničega plate bar nešto. Jer, upravo se to nešto traži”, navode u Skala radiju.

Udarom na dio malih medija sa dugom od nekoliko desetina hiljada eura, smatraju u Skala radiju, RDC neće riješiti svoje problem.

Radio Jadran: Država zadala završan udarac

Svoje nezadovoljstvo zbog gašenja jednog broja medija, iskazao je i direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Jadran, Vuk Ilić.

“Da je ostao mali broj medija iz Crne Gore koji imaju svoju produkciju jasno je svima.Teška ekonomska situacija dovela je do toga da se dio crnogorskih medija ugasi, dio proda kompanijama čije je sjedište u susjednim državama, a dio održi na ivici provalije. Da neko ne bi slučajno pretekao držeći se za ivicu, pobrinula se sama država tj. jedno od najbogatijih državnih preduzeća Radio difuzni centar. Jedan od medija na crnoj listi državnog dželata je i Radio Jadran”, istakao je on.

Prema Ilićevim riječima, dug radija prema RDC-u iznosi oko 1.700 eura.

“Neki mediji duguju i po nekoliko stotina hiljada, ali RDC tu ne smije da reaguje. Radio Jadran nikad nije imao težnju da se dug otpiše. Dug se mora platiti, plaćao se i svih pet godina koliko i Radio Jadran postoji. Ipak, glad za svakom parom, ili neki i nečiji neobjašnjivi interes, čak i sistemski nemar, doveli su do toga da se frekvencije Radija Jadran 103,2 i 101,7 MHz svakog časa mogu ugasiti”, naglasio je Ilić.

Kako je dodao, Crnoj Gori su potrebnije radio stanice koje imaju jedan kompjuter, jednog zaposlenog i više legalnih i nelegalnih frekvencija.

“Crnoj Gori potrebniji su kič, šund i folk, amaterizam i improvizacija. Crnoj Gori potrebniji su strani novci. Crnoj Gori potrebnije su italijanske radio stanice koje se savršeno čuju duž cijelog promorija. Možda i mi da zatražimo dvije frekvencije na Apeninskom poluostrvu pa da pokrijemo ovo nesretno parče crnogorskog primoria. Do tada slušajte i čitajte nas na internetu, jer radio Jadran se neće ućutkat...ne do’ BOG!”, poručio je Ilić.

Izvor: CDM

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

OZON RADIO ČAČAK - 98,3 MHz

RADIO ANTENA BOR