Devet decenija Radio Beograda

četvrtak, 26. sep 2013, 14:24 -> 18:53

Radio Beograd obeležio ulazak u 90. godinu postojanja. U okviru obeležavanja jubileja, Radio Beograd od 1. oktobra počinje da emituje nove emisije noćnog programa.
"Ovde Radio Beograd" - tim rečima je 1. oktobra 1924. godine počela njegova istorija. Najstariji elektronski medij na Balkanu obeležio je ulazak u 90. godinu postojanja.
"Emitovanje programa Radio Beograda počelo je 1. oktobra 1924. godine i slušaoci, koji su program pratili preko slušalica, tada su plaćali pretplatu za razliku od sadašnjeg vremena", kaže Đorđe Vlajić, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda.
Vlajić je na konferenciji za novinare podsetio da se program prve dve godine emitovao utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.45 iz studija u zgradi Prve hrvatske štedionice u Knez Mihailovoj 42, a signal je emitovan iz stanice u Rakovici, na Makišu kod Save.
Program Radio Beograda se na početku sastojao od vesti koje su pisali novinariPolitike i Dnevnih novosti, berzanskih izveštaja i muzičkog dela koji je pripremala ekipa Beogradske opere, a 1929. godine počelo je svakodnevno emitovanje programa.
"Mi kao Javni servis obavezni smo da ispunimo sve one funkcije koje javni servis podrazumeva pa otuda imamo niz obrazovnih emisija, bavimo se zabavom, humorom, na način koji je očigledno vrlo prihvatljiv i naravno, održavamo na najvišem mogućem profesionalnom nivou informativnu funkciju", objašnjava Vlajić.
"Trajanje Radio Beograda i nekih starijih radio stanica poput Bi-Bi-Sija je samo dokaz da je radio kao medij feniks", kaže Vlajić.
Novi noćni program
U okviru obeležavanja jubileja, Radio Beograd od 1. oktobra počinje da emituje noćni program i nove koncepcije emisija noćnog programa.
Svaka noć, od ponoći do četiri ujutru, biće drugačije osmišljena - posvećena klasičnoj, narodnoj, džez muzici, računarima, humoru, kulturi i stvaralaštvu.
"To će biti vrlo interesantno zato što će biti tema i oblasti koje će biti zanimljive i onima koji ne vole operu, tojest nisu ljubitelji opere, a naći će se svašta za njih iz oblasti filozofije, religije, istorije, nauke", najavljuje Goran Potkonjak, urednik i voditelj emisije "Opera pod lupom".
Jelena Radanović, voditeljka i autorka emisije "Veče radijskog humora", kaže da će se truditi da naprave novi radijski humor.
"Ono što je najbitnije kod stend-ap komedije jeste da vi imate taj slobodan kanal komunikacije sa publikom tako da je ono na šta mi ciljamo jeste da se ljudi aktivno uključe u taj noćni program", kaže Jelena Radanović.
Jedna od najmlađih i najslušanijih emisija "Srpski na srpskom", koja rešava jezičke nedoumice na lak i zabavan način, dobila je pojačanje sa Filološkog fakulteta.
"Za sada su svi tekstovi bili moji ali od oktobra, kada kreće serijal, imaćemo i studentske radove, to je novitet u našoj emisji", kaže autorka i urednica emisije Mirjana Blažić Mikić.
Predstavljena je i nova špica noćnog programa koja će posle 35 godina zameniti kompoziciju Zlatka Manojlovića "Jednoj ženi". Autor nove špice je urednik u muzičkoj redakciji Radio Beograda Dragomir Stanojević.
Urednici u Radio Beogradu bili su Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica.
Radio Beograd će 1. oktobra 2014. godine proslaviti 90. rođendan.
Izvor: RTS

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!

RADIO ANTENA BOR