Pirate koji haraju Novim Sadom i Vojvodinom nema ko da zatvara

09:55 • 21. 01. 2014. | Radio 021

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) objavila je 9. januara nov spisak na kom se nalaze 26 radio i tri TV stanice koje emituju program bez dozvole na području Srbije.


Najveći deo radio stanica, njih 18 je na području Vojvodine, dok ih se čak osam čuje u Novom Sadu. Time je drugi najveći grad u državi ostao žarište piraterije, za razliku od ostalih većih gradova u Srbiji gde pirata nema. 

U RATEL-u, kao i u Ministarstvu za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije su za 021 potvrdili da su za poslove prekidanja rada nelegalnih stanica na teritoriji Vojvodine nadležni pokrajinski inspekcijski organi. S druge strane, u pokrajinskom sekreterijatu za privredu su nam kazali da oni nemaju zaposlenog inspektora za elektronske komunikacije pravdajući se da je još uvek u toku postupak "poveravanja nadležnosti", pa će inspektora ili više njih zaposliti tek kada dobiju za to dozvolu od republičkog ministarstva. 

Međutim, pomoćnik ministra za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj Nebojša Vasiljević tvrdi da su sredstva pokrajini prebačena još u novembru. - Zakonom o elektronskim komunikacijama propisano je da inspekcijski nadzor na teritoriji Vojvodine vrši autonomna pokrajina preko svojih organa, kao poverene poslove. U skladu sa tim, Ministarstvo je u novembru prebacilo pare Pokrajinskom sekretarijatu za privredu za vršenje inspekcijskih poslova. Sekretarijat nas je krajem novembra obavestio da će, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta sprovesti proceduru prijema u radni odnos dva inspektora elektronskih komunikacija - kaže Vasiljević za 021.

Kada će pokrajina zaposliti inspektore i konačno posle pet godina od izdavanja dozvola lokalnim stanicama početi da uvodi red i na teritoriji Novog Sada i Vojvodine po pitanju nelegalnih emitera nismo saznali. Svakako, ovaj broj pirata je daleko manji u odnosu na pre nekoliko godina kada ih je, samo u Vojvodini, identifikovano oko 170. 

U RATEL-u za 021 kažu da je najefikasniji način prekidanja rada nelegalnih stanica uz pomoć policije, a na osnovu naloga tužioca. To potvrđuje i zamenik direktora RRA Goran Karadžić koji kaže da su oni protiv svih pirata podneli krivične prijave i zapečatili im prostorije, ali da oduzimanje opreme, kao najvažnija stavka, nije u njihovoj nadležnosti. - To ima najveći uticaj na nekog da li će ponovo emitovati program bez dozvole, jer kad ostane bez opreme lako može da izračuna isplati mu se to ili ne. Pečate su umeli da lome ili čak da probiju vrata na drugom mestu - kaže Karadžić za 021.

RATEL je inače agencija nadležna da vrši kontrolu korišćenja radiofrekvencijskog spektra, ali ne i da sankcioniše rad radio-stanica bez dozvole. Oni informacije o nelegalnim emiterima dostavljaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i republičkoj inspekciji Ministarstva telekomunikacija koji su, kako kažu, ovlašćeni da vrše prekidanje nelegalnog rada.
Podsetimo, u Novom Sadu čak 12 stanica ima dozvolu za rad (10 lokalnih i po jedna sa regionalnom, odnosno pokrajinskom frekvencijom). Uključujući pet programa dva javna servisa, pet stanica sa nacionalnom frekvencijom, te pomenute pirate, u Novom Sadu se čuje čak 30 stanica, više nego i u Beogradu koji ima 7-8 puta veće tržište potencijalnih slušalaca. (Slobodan Krajnović)

Izvor: Radio 021

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

FM SCAN VALJEVO

GLUMILI MAFIJAŠE: Vlasnik radio-stanica reketirao fudbalera!

RADIO ANTENA BOR